Over mij

Hallo mijn naam is Natalie

Mijn grote passie is paarden en de rijkunst. Een leven zonder paarden is voor mij ondenkbaar. Elke dag wil ik mijzelf met deze prachtige en gevoelige dieren verbinden. Ook ben ik een groot liefhebber van de rijkunst. De rijkunst is voor mij een bewegende Kunstvorm tussen twee wezens; zo verschillend en toch in staat om samen zo’n eenheid te vormen. Ik zag de rijKunst dan ook met een hoofdletter K.

Mijn pad verliep anders. Ik kwam erachter dat paarden niet alleen prachtig en gevoelig zijn maar ook zeer kwetsbaar. Succes in de training en jezelf samen met je paard blijven ontwikkelen is van veel factoren afhankelijk. Door hoe alles met elkaar samenhangt, is het ook uiterst complex. Als paardeneigenaar wil je het beste voor je paard, je schakelt specialisten in, je doet je best met trainen en toch gaat het niet altijd zoals je het wilt. Het paard gaat wat mankeren, de harmonie verslechtert, de ontwikkeling stagneert.

Van Kunst naar Natuur

In mijn lesgeven, met mijn eigen paarden, ik raakte er meer en meer van overtuigd dat ik de Kunst moest loslaten en terug moest naar de essentie: wat is de natuur van het paard, wat heeft het paard nodig om duurzaam en optimaal te kunnen presteren? De gezondheid van het paard en zijn fysiek en geestelijk welbevinden centraal stellen in de training en opleiding van je paard.

Een goede basis als fundament!

Ik geloof dat alles zoveel mooier, harmonieuzer en effectiever kan verlopen als je investeert in een goede basis. Het gaat om de liefde voor je paard, je passie, je dromen realiseren. Hoe gelukkig ben je als paardeneigenaar wanneer je paard gezond en sterk is! Hoe trots ben je wanneer je paard presteert vanuit motivatie en ongedwongenheid en omdat hij het fysiek aankan! En hoe blij en trots ben je wanneer je je paard tot op hoge leeftijd kunt inzetten en samen plezier kunt hebben!

Healthy Dressage

In mijn zoektocht naar steeds dichter bij de kern komen heb ik na 10 intensieve jaren waarin ik de Academische Rijkunst heb bestudeerd de overstap gemaakt naar een 3 jarige dressuuropleiding. Tijdens deze dressuuropleiding kwam ik in aanraking met aanvullende informatie over de anatomie en biomechanica van het paard en werd er op een verschillende manier getraind. In de training lag de nadruk op het ontwikkelen van de beweging en de expressie van het paard. Mijn zoektocht ging verder. Ik zocht meer verdieping in de basis en, indien nodig, in het CORRIGEREN van de basis. Veel paarden hebben namelijk al compensaties ontwikkeld of blessures opgelopen. Juist ook voor deze paarden is het zo belangrijk om weer terug te gaan naar de basis. We moeten deze paarden leren hoe ze vanuit een correcte lichaamshouding en een gezond bewegingspatroon de training op een duurzame manier kunnen hervatten. Met mijn achtergrond als revalidatietrainer heb ik de perfecte combinatie gevonden. De basis is voor ELK paard belangrijk!

Academische rijkunst: School halt & Levade
Zo ben ik begonnen

Kennis over anatomie & biomechanica
vormt nu de basis in mijn lesgeven

De ruiter als trainer

Primair is voor mij een ruiter de Trainer voor zijn paard. Mijn rol als instructeur is: Train de Trainer. Ik wil er voor zorgen dat de ruiter goed uitgerust wordt met kennis over de anatomie en biomechanica van het paard. Ik begeleid de ruiter met het ontwikkelen van zijn eigen lichaamsbewustzijn en dat de ruiter zich bewust wordt van zijn invloed op het paard. Het gaat hier om het verbeteren van lichaamshouding en balans en het bewust inzetten van intentie en energie, zowel vanaf de grond als in het zadel. Ik help de ruiter nieuwe vaardigheden te ontwikkelen zodat de ruiter zijn paard ook optimaal kan trainen vanaf de grond. En ik zorg er voor dat de ruiter een stijgende lijn ervaart in het ontwikkelen van bekwaamheid en vakmanschap. De weg naar Meesterschap is het vinden van de juiste leermeesters. Ik wil graag 1 van je leermeesters zijn!

Opleidingen

Wil je kennismaken en ontdekken met welke brede blik ik naar jou en je paard kijk?

Wil je direct handvatten meekrijgen voor het verbeteren van je training? Heb je twijfels over andere zaken zoals bijvoorbeeld je zadel, de spierontwikkeling van je paard, de stand van zijn hoeven en hoefbeen balans?