Jaarcursus Train je paard in balans

Balans en bewegingsvrijheid

Leer je paard in balans lopen zodat hij vrijer en met schoftlift kan bewegen; vanaf de grond en in het rijden.

Hoi! Wat leuk dat je op deze pagina terecht bent gekomen en meer wilt weten over de jaarcursus en het in balans trainen van je paard.

Wil je graag verder komen in de training met je paard, maar weet je niet hoe? Loop je tegen rijtechnische problemen aan of heb je het gevoel dat er geen vooruitgang is? Of zijn jullie al een team samen en ben je juist benieuwd hoe jullie verder kunnen komen? Lees dan verder want dan is de jaarcursus waarschijnlijk iets voor jou!

Herken jij jezelf hierin?

Je zoekt naar een ontspannen en effectieve manier om je paard te trainen.

Je wilt je kennis verbreden over biomechanica en het correct trainen van je paard.

Je wilt concrete handvatten voor een fijne samenwerking met je paard.

Je wilt de connectie met je paard verfijnen; vanaf de grond of tijdens het rijden.

Je hebt al meerdere cursussen gevolgd, maar je hebt nog niet gevonden wat echt bij jullie past.

Je wilt de training (weer) oppakken na een blessure of periode van rust.

Je wilt zelf een betere trainer worden voor je paard.

Je zoekt een cursus die helemaal is afgestemd op de persoonlijke ontwikkeling van jou en je paard.

Leer je paard meer gemak ervaren in wat je van hem vraagt.

Wist je dat rechtrichten aan de basis ligt van een ontspannen, meewerkend en lekker bewegend paard?

 

Een paard wat zijn lichaam weet te coördineren voor balans en leert hoe hij de ruiter beter kan dragen ervaart dat alles minder moeite kost. Sterker nog, het paard gaat dit zelfs als prettig ervaren. Balans voelt goed! En met het ontwikkelen van kernaanspanning in het lichaam gaat het paard ervaren dat hij sterker wordt en ontwikkelt hij hierdoor meer zelfvertrouwen. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden!

Tijdens de jaarcursus Train je paard in balans combineren we in de training de principes van rechtrichtende buigingsarbeid en leren we het paard om zichzelf te coördineren in de 4 dimensies; verticale balans, horizontale balans, lateroflexie en in het diagonale vlak. Deze combinatie geeft zo’n goede basis dat je er absoluut zeker van kunt zijn dat jij en je paard een enorme stap gaan maken in jullie ontwikkeling!

Succes in je training door rechtrichtende buigingsarbeid en de 4 dimensies!

Programma

De jaarcursus is opgebouwd uit verschillende onderwerpen waarbij theorie en praktijklessen met elkaar worden afgewisseld. De jaarcursus is afgestemd op jouw persoonlijke behoeften en kennisniveau. Je volgt de jaarcursus dus volledig in jouw eigen tempo!

Elke lesdag start met een gedeelte theorie en daarna gaan we in de praktijk aan de slag. We besteden aandacht aan het begrijpen van paardengedrag, communicatie en het werken op basis van energie en intentie. Je leert de technieken van de verschillende principes om je paard in balans te trainen vanaf de grond en onder het zadel. Je leert ook hoe je je eigen balans kunt verbeteren als ruiter. Als je geen (fysieke) mogelijkheden hebt om te rijden maar voornamelijk vanaf de grond wilt werken dan kun je ook deelnemen aan de jaarcursus.

Jaarcursus Train je paard in balans

•    11 lesdagen verdeeld over 12 maanden
•    Theorie- en praktijklessen
•    Meerdere praktijklessen per dag
•    Meekijken en leren van medestudenten
•    Volledig afgestemd op jouw behoefte en kennisniveau
•    Alleen te volgen met je eigen paard of als theoriedeelnemer

Welk resultaat kun je verwachten?

Een correcte basis voor jou en je paard

Ontwikkeling en groei is onlosmakelijk verbonden met een goede basistraining. Je kunt dit zien als het fundament waarop je later gaat bouwen.

Een doorbraak in je training

Soms missen we net dat puzzelstukje waardoor de groei in je training stagneert. Tijdens de jaarcursus leer je holistisch naar je paard te kijken, ook ten aanzien van je training. Succes in de basis bepaalt het succes voor de toekomst.

Kennis en kunde geeft zelfvertrouwen

Paarden zijn kwetsbare dieren en er zijn vele factoren die van invloed zijn op het welbevinden en de prestaties van het paard. Met kennis en inzicht leer je zelfstandig keuzes maken en met meer zelfvertrouwen trainen en beslissingen nemen.

Trainen vanaf de grond als aanvulling op het rijden

Trainen vanaf de grond biedt de mogelijkheid om het paard zonder het gewicht van de ruiter in balans te brengen en te gymnastiseren. Een ander belangrijk voordeel is dat je vanaf de grond kunt zien op welke manier je paard moeite heeft met zijn balans. Je rijden wordt hierdoor effectiever en met meer gevoel.

Werken aan jezelf

Biomechanica van het paard begint bij een goede biomechanica van de ruiter. Paardrijden is lichaamstaal dus als ruiter zijn we ons bewust op welke wijze we de balans en houding van het paard beïnvloeden met onze balans en houding in het zadel. De jaarcursus besteedt elke lesdag aandacht aan oefeningen voor lichaamsbewustwording en -coördinatie.

Optimaal leren is gebruik maken van verschillende leervormen

De jaarcursus voorziet in alle leervormen door gebruik te maken van theorie presentaties, oefeningen voor body awareness, praktijklessen en meekijken met de andere lessen zodat je visueel kunt waarnemen wat er gebeurt en je je oog kunt trainen voor een correcte houding en beweging van het paard.

Gestructureerd werken

Door de jaarcursus beschik je over de mogelijkheid om je training structuur te geven. Een jaar lang! Dit is belangrijk omdat trainen altijd een proces is. Iets is goed voor nu en staat in relatie tot wat je paard kan bereiken over een maand, over 3 maanden, over een jaar. Trainen is de grens in kwaliteit en prestatievermogen langzaam opschuiven zodat het paard zich blijft ontwikkelen op een harmonieuze manier zonder iets te forceren of te overvragen.

Plezier voor paard en ruiter

Een goede basistraining geeft het paard weer een stem. Je leert oog krijgen voor wat het paard aangeeft. Je gaat rekening houden met zijn specifieke kenmerken en karakter. Je leert hoe je je paard kunt helpen en begeleiden en hoe je zijn talenten kunt benutten. Een gemotiveerd paard geeft een blije ruiter en andersom.

Samen leren samen delen, met veel persoonlijke aandacht

Een jaar lang elkaars ontwikkeling volgen werkt enorm stimulerend en draagt bij aan het verbreden en verdiepen van je eigen kennis en vaardigheden. Elke combinatie geeft je de mogelijkheid om aspecten te belichten die jou als trainer meer allround maken. Hierdoor krijgt je ervaring een boost en word je sneller een betere trainer.

Een basis leggen waarmee je verder kunt; ook NA de jaarcursus!

In een jaar tijd heeft je basistraining zoveel meer fundament gekregen dat je er altijd op kunt terugvallen. Sterker nog, het is DE rode draad geworden voor je plannen in de toekomst. Biomechanica en een correct bewegingspatroon verandert niet. Ook niet wanneer je een bepaalde discipline wilt beoefenen of wanneer je de oefeningen moeilijker gaat maken.

Gun jezelf en je paard een mooi en leerzaam jaar en werk samen aan een goede basis!