Workshops

Jaarcursus

Lessenreeksen

Internationale Clinic

Duurzaam trainen betekent dat je allerlei zaken goed op elkaar afstemt om je paard gezond en blij te houden.

Van huisvesting, het management van je paard, het zadel en de optoming tot aan voeding, de hoefsmid en het inschakelen van behandelaars, therapeuten en bodyworkers. Je bent je er van bewust dat wanneer er ergens in deze keten iets niet klopt, je niet het optimale uit je training kunt halen. Tegelijkertijd heb je met de training van je paard de belangrijkste tool in handen om je paard duurzaam gezond, fit en blij te houden!

Zonder een correcte training wat uitgaat van de anatomie en biomechanica van je paard is het positieve resultaat van al het andere van tijdelijke aard. Grote kans dat je paard gaat verstrakken in zijn lijf en gaat compenseren in zijn beweging. En wanneer dit lang aanhoudt zal het paard blessures krijgen, slijtage oplopen of andere fysieke ongemakken. Je paard verzwakt fysiek en mentaal, komt in opstand of gaat zich van je afsluiten. De harmonie is weg. Door mijn achtergrond als revalidatietrainer heb ik alle kennis en ervaring in huis om je te helpen en begeleiden met duurzaam trainen. Ik kijk breed en neem alle aspecten mee en tegelijkertijd ligt de focus bij correct trainen.

“De uitdaging in de dressuur is niet om het best bewegende paard te hebben, maar om elk paard zo goed mogelijk te laten bewegen.”

~ Egon Von Neindorff ~

Jaarcursus

De jaarcursus is de beste manier om jezelf een jaar lang intensief door mij te laten begeleiden. De jaarcursus wordt extra leerzaam omdat er continuïteit zit in je ontwikkeling en je kunt ervaren hoe alle aspecten en trainingsvormen elkaar positief beïnvloeden. De som in je training wordt op deze manier dus groter dan de afzonderlijke delen. Daarnaast is de jaarcursus ontzettend gezellig omdat je een jaar lang met gelijk gestemde mensen elkaars ontwikkeling volgt en elkaar kunt helpen. Dit werkt super motiverend voor je eigen training en is heel inspirerend!

Lessenreeksen

Wil je toch liever thematisch onderwerpen in je training aangereikt krijgen dan heb ik een aantal workshops voor je in de vorm van lessenreeksen:

Het Wat, Waarom en Hoe en vooral de Verschillen in Academisch grondwerk en 4DD

Longeren zonder hulpteugels op basis van 4DD

Verticale balans in grondwerk en rijden

Van verticale balans naar verder sluiten van de onderlijn in het grondwerk

Van verticale balans naar verder sluiten van de onderlijn in het rijden

Een lessenreeks bestaat uit 3 lesdagen verdeeld over 6 weken. Ik heb bewust gekozen voor een lessenreeks van 3 lesdagen om het onderwerp ook daadwerkelijk inbedding te geven in je training. Van leren, naar doen, naar correct uitvoeren, vraagt om herhaling en verdieping. Dit is in 1 dag niet mee te geven.

Algemene resultaten en kenmerken van de jaarcursus en de lessenreeksen

Ik leer je met een holistische blik naar je paard kijken. 

Het opleiden en trainen van je paard gaat over balans en rechtrichten. Via balans en rechtrichten ontwikkelen we rompstabiliteit en zelf dragend vermogen. Dit zijn essentiële kenmerken voor een goede basis.

Wanneer je paard balans ervaart in zijn lijf en in zijn beweging dan kan hij ontspannen. Een ontspannen paard is een plezier om mee samen te werken en kan zijn vermogen tot leren veel beter aanspreken.

Alleen een ontspannen paard kan zijn lichaam op een gezonde manier leren aanspannen. We gaan voor:  “A relaxed mind in a energetic body”

Alle trainingsvormen werken naar hetzelfde doel toe qua lichaamshouding, lichaamscoördinatie en gezond bewegingspatroon.

Je leert als trainer voor je paard progressief te denken en te werken; dus je paard trainen van kennen – naar kunnen – naar verhogen van het prestatievermogen. Je leert rekening te houden met waar de grenzen liggen van je paard en hoe je deze grenzen langzaam opschuift.

Trainer zijn voor je paard vraagt veel VAN jezelf en hierdoor leer je ook veel OVER jezelf. Mijn lessen dragen op een positieve manier bij aan persoonlijke ontwikkeling en in je kracht komen.

“Self carriage is not limited to collection.

Self carriage is the natural outcome of a horse properly developed mentally and muscularly.”

~ Jean Luc Cornille ~

Internationale Clinic format 3 dagen + 1 avond

Speciaal voor het buitenland heeft Healthy Dressage een clinic format ontwikkeld als introductie tot gezonde biomechanica en de verschillende vormen van training.

De clinic begint met een uitgebreide theoriepresentatie en zal op de avond worden gegeven voordat we aan de 3 dagen praktijk beginnen.

 

Tijdens deze theoriepresentatie komen de volgende onderwerpen aan bod

Natuurlijke asymmetrie

Anatomie en biomechanica voor een gezonde training

Holistische benadering om de training te ondersteunen en te optimaliseren

Herkennen en signaleren van pijn en compensatiepatronen

Topline-syndroom

4 Dimensies in training: verticale balans, horizontale balans, lateroflexie, diagonaal vlak

Buigoefeningen en zijgangen

De avond wordt afgesloten met het bekijken en evalueren van twee verschillende paarden. Doel is om de theorie in praktijk te brengen en dat we een positief oog krijgen voor de training. Het gaat erom dat we het paard kunnen helpen en dat we erachter komen wat hij nodig heeft.

Daarna hebben we 3 praktijkdagen waar we met de verschillende trainingsvormen werken:

Grondwerk in 4DD

Grondwerk in rechtrichtende buigingsarbeid en zijgangen

Longeren in 4DD

Rijden in 4DD

Zijgangen rijden: dit is mogelijk wanneer er kwaliteit is in de basisprincipes van 4DD en vooral in de lateroflexie

De uitgebreide theoriepresentatie is gescheiden van de praktijk zodat we tijdens de lesdagen volledig in de praktijk kunnen duiken. Elke lesdag beginnen we wel met een korte presentatie over de oefeningen en waar je op moet letten. Alles is gericht op de training.

Wil je je opgeven voor een lessenreeks of de jaarcursus? Of wil je een clinic organiseren?

Neem contact met me op voor meer informatie, voor antwoord op je vragen of om jezelf op te geven voor deelname.