Revalidatie

“Een belangrijke reden voor kreupelheid is compensatie.”

Wanneer een paard compenseert in zijn lichaam en in zijn bewegingspatroon en deze compensatie wordt elke pas herhaald dan is het niet verwonderlijk dat dit uiteindelijk kan leiden tot kreupelheid. Het lichaam zal eerst schade oplopen door verstrakkingen en veranderingen aan de zachte structuren zoals fascia, spieren, pezen en banden. Gaan we op dezelfde voet door dan kan dit leiden tot kreupelheid met blijvende schade door artrose en veranderingen in het bot.

Een gezond bewegingspatroon

Compensatie in lichaamshouding en beweging kan ontstaan door onbalans, natuurlijke scheefheid, morfologische eigenschappen, hypermobiliteit maar ook door hoe het paard getraind wordt.

Een gezond bewegingspatroon vraagt om een precieze coördinatie van alle lichaamsdelen ten opzichte van elkaar. Kennis over de anatomie van het paard en de biomechanica is hierbij onmisbaar en dus van essentieel belang.

Uit bovengenoemde omschrijving kun je concluderen dat we al snel te maken hebben met compensatie. Alle paarden compenseren zodra we ze gaan trainen en berijden en zullen dus al op een bepaalde manier een aanslag plegen op hun lichaam. Het is aan de trainer om het paard zo snel mogelijk te leren wat een correcte lichaamshouding is en een gezond bewegingspatroon.

Wat maakt nu dat een paard een revalidatiepaard is?

Het belangrijkste verschil is dat er nu meer aan de hand is dan enkel verstrakkingen in het lichaam wat met bodywork, osteopathie, cranio sacraal en andere therapieën op te lossen is. Het bewegingspatroon is al dermate verstoord dat diepgaander onderzoek nodig is.

Er is nodig:

Een uitgebreid intakegesprek waarin alle zaken die relevant zijn besproken worden.

Een goede diagnose. Een startpunt kan zijn om eerst thermografisch onderzoek te laten doen.

Een behandelplan waarin alle onderwerpen aan de orde komen en uitgewerkt worden.

Een training die volledig gericht is op het doorbreken van deze compensatie mechanismen. Doel is om de huidige patronen in lichaamsgebruik door het paard om te buigen naar een gezonde lichaamshouding en bewegingspatroon.

Een juiste keuze en samenstelling van behandelaars en therapeuten.

Healthy Dressage en de eigenaar van het paard gaan een intensieve samenwerking aan door afspraken van tevoren vast te leggen. Deze afspraken omtrent het revalidatietraject worden uitgewerkt en vastgelegd in het behandelplan.

Healthy Dressage zal zoveel mogelijk gebruik maken van behandelaars en therapeuten die deel uitmaken van het netwerk van Equicare Plus. Iedereen is een belangrijke schakel in het revalidatietraject. Daarom is het belangrijk dat alle partijen met dezelfde doelen voor ogen aan het werk gaan om het paard te ondersteunen in zijn revalidatie.

Revalidatie van je paard nodig?

Neem contact met me op voor de mogelijkheden.